måndag 8 oktober 2012

Churros med chokladsås


Churros påminner lite om munkar och brukar ätas till frukost i Spanien och Latinamerika, doppade i varm choklad eller café con leche. Man kan servera dem rullade i socker och kanel, eller med t.ex. honung eller varför inte dulce de leche?

Här har jag gjort dem med en chokladsås, och det blev kanske lite väl sött att ha socker och kanel också, men det gör man som man vill. När det gäller sötman i chokladsåsen så tycker jag det blev lagom med Odenses mörka choklad med 56% kakao, men använder du en choklad med högre kakaohalt kan du ha i lite mer socker.

De är inte alls svåra att göra, det du behöver är en spritspåse med en stjärntyll, t.ex. Wiltons 1M. Degen svänger du ihop på ett kick, och smidigast är att klippa av den med en sax ner i frityroljan. Försiktigt förstås, så att det inte stänker upp någon olja. Jag hade fått för mig att degen skulle vara mer som en smet och att den skulle vara svår att fritera, men så var inte alls fallet. Har sett andra recept där det är ägg i, men denna deg funkade bra för mig!



Churros med chokladsås

Churros: (Recept hittat här.)
2 dl + 2 msk vatten
1 tsk rapsolja
En nypa salt
1 tsk socker
2 dl + 2 msk vetemjöl
0,25 tsk bakpulver

Rapsolja, till fritering
Ev socker och kanel

Chokladsås:
0,75 dl vispgrädde
2 tsk socker
En nypa salt
1 tsk smör
100 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
0,5 tsk vaniljextrakt

Börja med att göra chokladsåsen. Värm grädde, socker och salt i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner smör och choklad. Ha till sist i vaniljextraktet. Ställ åt sidan.

Förbered oljan till friteringen genom att hälla olja i en stor kastrull/gryta. Se till att det är minst 4-5 cm olja i kastrullen. Det går självklart bra att använda en fritös istället.

Blanda vatten, olja, salt och socker i en kastrull och låt koka upp.

Under tiden, blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll det kokande vattnet över mjölblandningen och rör samtidigt med en gaffel. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg.

Värm upp frityroljan. Ta fram en spritspåse med en stjärntyll och fyll denna med churrodegen. Degen kommer vara varm, så ha gärna en handduk runt spritspåsen så du inte bränner dig. Testa om oljan är tillräckligt varm genom att klicka i en liten bit deg. Om du har en termometer kan du använda denna, oljan ska vara mellan 175 och 190 grader.

Tryck ut deg och klipp av den med en sax, ner i oljan. Fritera tills du har gyllenbruna churros. Ta upp dom ur oljan och lägg på en tallrik med hushållspapper på. Blanda eventuellt socker och kanel och rulla dina churros i detta. Servera varma med chokladsåsen som dip.

3 kommentarer:

  1. åh så gott,nu vattnas de i munnen på mig.
    Jag har bara testat med ägg i smeten och de blev gudomligt goda,men så är ja oxå en gottegris som gillar de sött.yummi

    SvaraRadera
  2. Churros! Det var längesen. Ser riktigt fina ut.
    Så roligt med alla matbloggar, man får så mycket inspiration.
    Snygga bilder!

    Christine
    www.matikvadrat.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Ja, visst är det underbart med inspiration :)

      Radera